Synpunkter på utbildningen

Barn- och fritidsutbildning

MoA Lärcentrum i Halmstad

Hos oss på MoA Lärcentrum i Halmstad kan du läsa vår yrkesutbildning inom barn och fritid. Utbildningen passar dig som vill arbeta med människor inom förskola, skola eller fritidshem. Behovet inom dessa områden är stort, eftersom många anställda kommer att gå i pension inom de närmsta åren. Utbildningen passar dig som tycker om att arbeta med barn och ungdomar. Du är lugn, har tålamod och stimuleras av att ge alla en trygg och god lärandemiljö.

Det aktuella kursutbudet finns uppdaterat på Halmstad Lärcentrum där du även hittar datum för sökperioder och nästa kursstart.

På MoA Lärcentrum i Halmstad möter du personal med stort engagemang och kompetens. Våra lärare har dessutom gedigen erfarenhet av undervisning av vuxna elever. När du läser till barnskötare eller elevassistent ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) som en del i utbildningen. Skolan ansvarar för att hitta en plats som passar just dig. Vi erbjuder dig en rolig och spännande utbildning av hög kvalitet, anpassad efter ditt eget behov, intresse och önskemål.

 

 

Varmt välkommen till MoA Lärcentrum!

Info om barn- och fritidsutbildningen i Halmstad.

Se videon om barn- och fritidsutbildningen.

Kort om utbildningen

Poäng: 1500 poäng.

Takt: 20 poäng/vecka vid heltid

Längd: 75 veckor

Nästa kursstarter: 

Studieform: Klass

Studieorter: Halmstad

Förkunskaper: Svenska/Svenska som andraspråk samt matematik på grundläggande nivå

Kostnader: Du behöver ha tillgång till dator, vi använder en webbaserad lärplattform som en del i undervisningen.

Studiemedel: Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

Jobbmöjligheter: Efter avslutad utbildning kan du arbeta som barnskötare eller elevassistent.

Behörighet

Du är behörig att söka utbildningen det år du fyller 20 år och om du uppfyller förkunskapskraven på svenska och matematik.

Halmstad Lärcentrum ansvarar för allt kring ansökan och antagning till utbildningen.

Ansök

Alla ansökningar går genom respektive kommun. När du klickar på ansökningsknappen kommer du till kommunens ansökningssida.

Innehåll

Antagning

Du söker till oss på MoA Lärcentrum via din kommuns vuxenutbildning. Det är kommunen som ansvarar för ansökan och antagning. Så fort du har blivit antagen till oss kommer vi att kalla dig till uppstart och ett första samtal med din mentor.

Individuellt mentorskap

Som elev på MoA Lärcentrum har du en mentor som du kan vända dig till med frågor om dina studier. Våra lärare och mentorer har god kunskap om de kurser som ingår i utbildningen. Tillsammans planerar ni studietakt, studieform, möjlighet till validering och prövning mot ett nationellt gymnasiebetyg. Du och din mentor skapar och reviderar din individuella studieplan som ligger i vårt digitala elevregister. Här dokumenteras dina studier och här fyller du och din mentor på med information som gör att vi kan anpassa dina studier efter din livssituation och dina önskemål.

Läsperiod 1

Grundläggande i barn- och fritidsutbildningen är kunskaper om hälsa, kommunikation och ledarskap. I början av utbildningen lägger vi mycket fokus på det. Kurser som Kommunikation, Hälsopedagogik och Pedagogiskt ledarskap passar utmärkt i din första läsperiod.

Barn – och fritidsutbildningen är en praktisk utbildning. Drama och estetik är naturliga inslag i kurserna. Vi arbetar med att synliggöra miljöns betydelse för lärande och utveckling, vi genomför därför delar av utbildningen ute i naturen. Du träffar personer som idag arbetar inom de olika verksamheterna på skolan, för att få information och en stor mängd inspiration!

Arbetsplatsförlagt lärande(APL) är ett viktigt inslag i utbildningen. Du som elev ska få uppleva olika typer av verksamheter, en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och få omsätta din teoretiska kunskap i praktiken.

När du är ute på APL måste du vara beredd på följande:

-Restid
-Arbete under kvällar och helger
-Annan placering än önskad

Läsperiod 2

Här får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper och förmågor i att leda, bemöta och kommunicera. Vi fördjupar oss i teorier om lärandet och människans utveckling. Kurser som Aktivitetsledarskap och Skapande verksamhet fokuserar på dessa kunskaper och förmågor.
Under periodens APL kan du börja fundera över vilken fördjupning du vill göra. Vill du arbeta inom förskolan eller fritidsverksamhet för ungdomar? Passar du kanske som elevassistent eller personlig assisten? Det är nu du börjar göra dina val!

Läsperiod 3

Nu kommer vi till din fördjupning. Här anpassas kurserna efter din fördjupning och du läser kurser som är mer specifika. Väljer du fördjupningen friskvård och hälsa kan du läsa kurser som Träningslära 1 och Mental träning. Väljer du i stället socialt arbete läser du kurser som Specialpedagogik 2 och Socialt arbete.

Din APL-period anpassas efter det val du har gjort i din fördjupning. APL:en ska bidra till att du utvecklar yrkeskunskap, en yrkesidentitet, förstår yrkeskulturen och blir del av gemenskapen på en arbetsplats.

Examen

Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta som barnskötare, elevassistent, personlig assistent och personal inom funktionshinderområdet.

Barnskötare

Etnicitet och kulturmöten

100 pKurskod: SOIETN0Kurslitteratur:

Grundläggande vård och omsorg

100 pKurskod: GRUGRD0Kurslitteratur:

Hälsopedagogik

100 pKurskod: HÄLHÄL0Kurslitteratur:

Kommunikation

100 pKurskod: PEDKOU0Kurslitteratur:

Lärande och utveckling

100 pKurskod: PEDLÄR0Kurslitteratur:

Människors miljöer

100 pKurskod: PEDMÄI0Kurslitteratur:

Pedagogiska teorier och praktiker

100 pKurskod: PEDPED0Kurslitteratur:

Pedagogiskt ledarskap

100 pKurskod: PEDPEG0Kurslitteratur:

Specialpedagogik 1

100 pKurskod: SPCPEO01Kurslitteratur:

Barns lärande och växande

100 pKurskod: PEDBAS0Kurslitteratur:

Pedagogiskt arbete

200 pKurskod: PEGPEA0Kurslitteratur:

Skapande verksamhet

100 pKurskod: PEGSKP0Kurslitteratur:

Gymnasiearbete

100Kurskod: GYARBFKurslitteratur:

Elevassistent

Etnicitet och kulturmöten

100 pKurskod: SOIETN0Kurslitteratur:

Grundläggande vård och omsorg

100 pKurskod: GRUGRD0Kurslitteratur:

Hälsopedagogik

100 pKurskod: HÄLHÄL0Kurslitteratur:

Kommunikation

100 pKurskod: PEDKOU0Kurslitteratur:

Lärande och utveckling

100 pKurskod: PEDLÄR0Kurslitteratur:

Människors miljöer

100 pKurskod: PEDMÄI0Kurslitteratur:

Pedagogiska teorier och praktiker

100 pKurskod: PEDPED0Kurslitteratur:

Pedagogiskt ledarskap

100 pKurskod: PEDPEG0Kurslitteratur:

Specialpedagogik 1

100 pKurskod: SPCPEO01Kurslitteratur:

Barns lärande och växande

100 pKurskod: PEDBAS0Kurslitteratur:

Pedagogiskt arbete

200 pKurskod: PEGPEA0Kurslitteratur:

Specialpedagogik 2

100 pKurskod: SPECPE002Kurslitteratur:

Gymnasiearbete

100Kurskod: GYARBFKurslitteratur:
Se kurser och litteratur

Inriktningar

Hos oss på MoA Lärcentrum i Halmstad kan du genom att läsa vår yrkesutbildning inom Barn och fritid bli Barnskötare eller Elevassistent.

Barnskötare

Elevassistent

Studieformer

  • Klass

Klass

Klassrumsundervisning sker dagtid och du är schemalagd i skolan ett visst antal dagar/timmar per vecka , övrig tid studerar du hemma. I klassrumsundervisningen träffar Du en lärare vid varje lektionstillfälle. Undervisningen varieras med föreläsningar, studiebesök, praktiska övningar och diskussioner.


Frågor & Svar

Kan jag läsa min utbildning snabbare än 1,5 år?

Svar: Hur fort en person blir klar med sin utbildning beror helt på vilka erfarenheter (utbildning, arbete och livserfarenheter) personen har med sig när denne påbörjar sin utbildning hos oss på MoA Lärcentrum. När du blir antagen som elev hos oss gör vi en kartläggning av dina erfarenheter, vår valideringsprocess börjar. Här kan vi se vilka kurser, eller vilka delar av kurser du eventuellt kan validera och pröva för ett betyg. Den totala studietiden beror helt på din studiekapacitet, om du har möjlighet att läsa heltid eller kanske mer än heltid. För att räknas som behörig ska du ligga runt 1500 poäng i kurser från vård- och omsorgsutbildningen. Det ser lite olika ut beroende på vilken kommun du bor i.

Hur ansöker jag till utbildningen?

Svar: Du ansöker via din hemkommuns vuxenutbildning.

Kan jag få studiestöd från CSN?

Svar: Ja, utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta gärna oss på Moa Lärcentrum.




    [recaptcha]

    Kom i kontakt

    Kontaktperson

    Hilda Curovac
    Verksamhetschef

    Telefon: 010-2070601
    E-post: hilda.curovac@moa-larcentrum.se


    MoA Lärcentrums växel är öppen måndag till fredag kl. 08.00 – 16.30. Lunchstängt mellan kl. 12.00 – 13.00.

    MoA Lärcentrum i Halmstad

    Klammerdammsgatan 2,
    302 43 Halmstad

    Gå till skolsidan