Synpunkter på utbildningen

Vård- och omsorgsutbildning

MoA Lärcentrum i Botkyrka

Ett och ett halvt års utbildning för dig som vill arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvård/ äldreomsorg, skötare inom psykiatrisk vård, boendestödjare eller personlig assistent för personer med funktionsnedsättning. I studierna ingår fältstudier och APL (arbetsplatsförlagt lärande). APL-del kan eventuellt valideras om du har arbetat inom området.

I utbildningen profilerar du dig genom att välja en inriktning utifrån vad du vill arbeta med: hälso- och sjukvård, psykiatri, funktionshinderområdet eller äldreomsorg. Våra utbildningar ger dig full kompetens för yrkeslivet.

Du väljer själv om du vill studera i klassrum tillsammans med kurskamrater eller om du föredrar distansstudier.

Elevberättelser om vård- och omsorgsutbildningen

Kort om utbildningen

Poäng: 1500 poäng.

Takt: Heltid.

Längd: 1,5 år.

Nästa kursstarter:

 • Kursstart 8 januari
  – Ansökan öppen 25 september – 12 november
 • Kursstart 18 mars
  – Ansökan öppen 20 november – 21 januari
 • Kursstart 27 maj
  – Ansökan öppen 12 februari – 31 mars
 • Kursstart 8 augusti
  – Ansökan öppen 1 april – 1 juni
 • Kursstart 14 oktober
  – Ansökan öppen 3 juni – 18 augusti

 

Studieform: Distans, Klass.

Studieorter: Huddinge

Förkunskaper: Svenska motsvarande grundskolenivå / Svenska som andraspråk grund samt Matematik motsvarande grundskolenivå i vissa kommuner.

Kostnader: Utbildningen är avgiftsfri. Endast kurslitteratur införskaffas av dig som elev själv. Förslag på kurslitteratur hittar du under rubriken kurslitteratur på vår hemsida. Om du studerar någon av våra distansutbildningar förenklas dina studier mycket om du har tillgång till en egen dator. Annars rekommenderar vi bibliotek, våra studieverkstäder där man kan låna dator eller att studera hos oss på de avsedda tiderna.

Studiemedel: Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

Jobbmöjligheter: Arbetsmarknaden för utbildade undersköterskor är mycket goda i hela landet även på lång sikt. Yrket är ett definierat bristyrke av arbetsförmedlingen.

Studieplan: Alla elever får en individuell studieplanering och en studieplan. Vi har tillgång till en egen Studie- och yrkesvägledare som finns till förfogande för löpande revideringar av studieplanen och för karriärvägledning.

Behörighet

Du är behörig att söka vuxenutbildningen det år du fyller 20.

Ansökan och antagning

Alla ansökningar går genom respektive kommun.

Ansök

Alla ansökningar går genom respektive kommun. När du klickar på ansökningsknappen kommer du till kommunens ansökningssida.

Innehåll

I hela Stockholmsområdet har man bestämt att vuxenutbildning fördelas över ett helt kalenderår i fem olika perioder: P1, P2, P3. P4 och P5. Möjligheten till studier under en sommarperiod (P3) nyttjas oftast inte av alla studerande.

Denna fördelning innebär att kursutbud startar fem gånger om året och att studierna då pågår under 10 veckor. Heltidsstudier motsvarar 200 gymnasiepoäng (gyp) på en tioveckorsperiod. Just yrkesutbildningar kan överstiga denna poäng under perioder för att få ihop det antal poäng som yrkesutbildningar oftast består av.

Se kurser och litteratur

Studieformer

 • Distans

 • Klass

Distans

Som distanselev läser du kurser via vår lärplattform Itslearning. I Itslearning, i respektive kursrum, lägger ansvarig lärare ut material (filmer, länkar m.m.) till kursen. I kursrummet hittar du de uppgifter som är kopplade till kursen, mål och kunskapskrav. Eleven kommer lätt i kontakt med ansvarig lärare genom en notisfunktion. Möjlighet till stöd, så kallade studieverkstäder, erbjuds på de fysiska skolor som finns i området. Eleven läser heltid eller deltid och följer den kursordning som finns i din individuella studieplan. Ansvarig lärare erbjuder även handledning via Zoom.

Klass

Klassrumsundervisning sker dagtid och du är schemalagd i skolan ett visst antal dagar/timmar per vecka , övrig tid studerar du hemma. I klassrumsundervisningen träffar Du en lärare vid varje lektionstillfälle. Undervisningen varieras med föreläsningar, studiebesök, praktiska övningar och diskussioner.


Frågor & Svar

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta gärna oss på Moa Lärcentrum.
  [recaptcha]

  Kom i kontakt

  Kontaktperson

  Daniela Bethgabriel
  Verksamhetschef / Rektor

  Administrationen för allmänna frågor:
  moa.stockholm@moa-larcentrum.se

  Studie- och yrkesvägledare för ansökan och vägledning:
  syv.stockholm@moa-larcentrum.se

  Rektor:
  daniela.bethgabriel@moa-larcentrum.se

  MoA Lärcentrum i Botkyrka

  Huddinge stationsväg 5, 141 35 Huddinge

  010-2070601

  Gå till skolsidan