Synpunkter på utbildningen
11 november, 2020

98 % av våra elever får jobb efter avslutad utbildning

MoA Lärcentrum var först i Sverige med en yrkesväktarutbildning genom vuxenutbildningen. Idag är vi störst i Sverige på området och vår statistik visar idag att 98% av våra elever får arbete direkt efter utbildningen. Efterfrågan är mycket stor på anställningsbara väktare inom bevakningsbranschen. Hos MoA Lärcentrum kan du gå direkt ut i en anställning eftersom du har de obligatoriska kurserna Väktarutbildning 1 och Väktarutbildning 2 med dig från utbildningen.

BYA erbjuder även våra yrkesväktarelever gratis ordningsvaktsutbildning efter godkänd VU2. Detta gör vår utbildning helt unik!

MoA Lärcentrum bedriver denna utbildning i samarbete med BYA och ett flertal kommuner. Utbildningen är utformad i samråd med BYA och uppfyller de krav som finns reglerade i Rikspolisensstyrelsens föreskrifter.

Ta del av information om MoA Lärcentrums Yrkesväktarutbildning och läs reportaget med André som är lärare för utbildningen.

Presentera dig för oss?

André Thörnqvist, 42 år. Bor i Linköping med min fru och jobbar sedan snart 4 år på MoA som lärare och väktaransvarig. Legitimerad gymnasielärare sedan 2009 och tidigare jobbat några år som skyddsvakt och är också utbildad väktare.
Berätta om yrkesväktarutbildningen?

Vår väktarutbildning är på 1,5 år och ingår i BF-programmet. Samtliga kurser är på gymnasienivå. Kurserna vi har ger alltså gymnasiepoäng. Kurserna är utvalda i samarbete med branschorganisationen BYA (bevakningsbranschens yrkes – och arbetsmiljönämnd) som vi har ett nära samarbete med. När du är klar hos oss har du alltså en fullständig väktarutbildning och samtidigt mer gymnasiebehörighet.

Hur kommer det sig att den här utbildningen är så lång? Och varför heter det yrkesväktare?

Kortfattat är det meningen att du ska skaffa dig mer kompetens och ett yrke. Därför används namnet Yrkesväktare. Alltså ingen snabbutbildning där du blir väktare på 6 veckor. Den varianten erbjudas av flera aktörer och har du fullständig gymnasiebehörighet och inte vill/behöver plugga för mer behörighet och kompetens kan du själv betala för utbildningen hos andra aktörer eller söka jobb direkt hos de olika bolagen i branschen. Gymnasiebehörighet är ofta ett krav för anställning, väktarutbildningarna är dyra och vi är ett bra alternativ när du vill läsa upp din gymnasiebehörighet och samtidigt få en fördjupad väktarutbildning.
Vad är skillnaden på en 2 veckors och MoAs väktarutbildning?

Våra kurser är som sagt på gymnasienivå och ska förbereda dig för ditt kommande yrke. Under första året läser du kurser som kommunikation, psykologi, psykiatri, socialt arbete, akut omhändertagande, juridik mm. Sista perioden av utbildningen (en termin) håller vi sedan, med hjälp av instruktörer och kursledare från BYA, de själva yrkesspecifika utbildningarna (väktarutbildning 1 och 2), samt ser till så du får en bra praktik på ett auktoriserat väktarbolag med handledare.

 
Vilka krav och kunskaper krävs för att kunna söka till den utbildningen?

Polisens krav för att kunna bli väktare (och söka till oss) är att du är ostraffad samt en pålitlig och ordningsam person som inger det förtroendet som yrket kräver och har god förståelse om svenska förhållanden. Du ska kunna hantera svenska språket bra i tal och skrift, därför ställer Polisen också krav på att du ska ha svenska 1 ett eller motsvarande från äldre system för att få börja de yrkesspecifika kurserna. Men svenskan brukar gå bra att läsa upp vid sidan under första året. Sedan brukar de väktarbolag vi samarbetar med även kräva ordnad ekonomi (inga betalningsanmärkningar) för att få göra sin praktik och bli anställd hos dem. Utöver det kan olika bevakningsbolag ha egna regler.
 
Hur goda är chanserna till att få jobb efter avslutad utbildning?

När vi tittar på vad våra elever gör direkt efter utbildningen har 98% någon form av anställning i branschen. Är du beredd att ta mycket lediga pass, har körkort och kan hoppa in med kort varsel som behovsanställd ser det mycket bra ut även i mindre städer och det leder ofta till en tillsvidareanställning. De som är beredda att flytta på sig till de större städerna kan gå direkt in på fasta och mer specialiserade jobb i branschen. Många erbjuds också utbildningar till skyddsvakt, ordningsvakt eller likande snabbt efter anställning. När jag gör besök på de bolag vi samarbetar med är det fullt av gamla elever och även några som gjort karriär till gruppledare eller likande. Det är det bästa kvittot på att våra elever är omtyckta och anställningsbara.
På vilka orter i landet finns utbildningen?

Jönköping, Linköping, Nyköping och Stockholm.
Om den inte finns på min ort men jag ändå vill gå den…Hur gör jag då?

Då kontaktar du vuxenutbildningen i din hemkommun och ser om de beviljar att du pluggar hos en annan kommun. Men tänk på att i utbildningens sista period kan de yrkesspecifika kurserna vara förlagda på annan ort än den du sökt till, vilket kan medföra långa dagar och resor.
Varför ska man välja MoA?

Vi har en mycket bra och kostnadsfri väktarutbildning* som förbereder dig för ditt kommande yrke. utbildningen är CSN-berättigad och ger dig tid att skaffa dig både mer gymnasiekompetens och lära dig mer om ditt framtida yrket utifrån flera skilda perspektiv och ämnen. Du läser sammanlagt 1500 gymnasiepoäng. Och efter godkända resultat är du garanterad en praktikplats som ofta leder till jobb. Sist men inte minst är vi en av landets få väktarutbildningar på gymnasienivå som både har lärare med lärarlegitimation för att undervisa på gymnasiet och som även är utbildad väktare med lång branscherfarenhet.

*(kostnad för kläder till praktik och registerkontroll tillkommer i sista perioden).

Just nu är det pågående sök för kursstart januari (med sista ansökningsdagar), på följande orter: Linköping (15 november), Jönköping (20 november), Nyköping (13 december).