Prövning & Validering
Du som har tidigare arbets- eller livserfarenhet kan genomgå en valideringsprocess på MoA Lärcentrum. Valideringsprocessen startar när du blir antagen som elev hos oss. Vi gör en kartläggning tillsammans med dig där vi dokumenterar tidigare betyg, intyg, arbetserfarenhet och livserfarenhet. Utifrån denna kartläggning planerar vi dina studier. Du kan validera hel eller del av kurs. Valideringen avslutas med en prövning för ett nationellt gymnasiebetyg i aktuell kurs.
Prövning
Välkommen att kontakta skolan på: moa.stockholm@moa-larcentrum.se för mer information, det är också via denna mail du anmäler dig för prövning genom att skriva ditt fullständiga namn, din hemkommun, kursen du önskar pröva i samt om du har läst kursen tidigare (i så fall bifogas betyg)! Tänk på att vi enbart erbjuder prövning och validering i de kurser som ingår i det kursutbud vi har gentemot din hemkommun. Scrolla ner för att se vilka utbildningar och kurser vi erbjuder just gentemot din hemkommun. En prövnings och validerings anmälan görs senast 30 dagar innan valt tillfälle. När du har gjort en anmälan så får du ett mejl med information om tider och hur du betalar.
Viktigt att tänka på innan prövning bokas!
- Läs igenom detta innan du bokar en prövning.
- Kontrollera att vi har avtal med din hemkommun, ser du lättast på kommunens webb.
- Tänk på att vara ute i god tid då trycket på prövningar är högt.
- Har du betyg från kommunal vuxenutbildning i kursen du önskar pröva så ska detta skickas med. Är betyget icke godkänt är prövningen kostnadsfri i annat fall erläggs en avgift om 500 kronor som ej återbetalas vid avbokning eller icke genomförd prövning.
- Legitimation ska alltid uppvisas på prövningstillfället i annat fall får prövningen ej genomföras.
- En prövning per tillfälle och person. Önskar du boka in fler prövningar är vår rekommendation att du sprider dessa på flera skolor och tillfällen.
En prövning i en kurs innebär att du på egen hand läser in en kurs och sedan gör en prövning på hela kursens innehåll utifrån det centrala innehållet, kursens syfte och kunskapskrav. Därefter får du ett officiellt betyg F-A. Prövningen omfattar hela kursen enligt den nationella kursplanen och testar alltså dina kunskaper mot Skolverkets nationella kursmål och betygskriterier. Dessa hittar du på skolverkets hemsida www.skolverket.se.
Det åligger alltså dig själv att läsa in kursen inför prövningen enligt kursmålen.
Vi kan rekommendera kurslitteratur men vill trycka på att det är av stor vikt att använda fler källor och litteratur inför en prövning.
Prövningstillfällen Stockholm hösten 2020.
Skola: Datum:
Huddinge 18 november
Solna 21 oktober